ОРГАНИЗИРА ОБУЧИТЕЛЕН СЕМИНАР:

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ  НА  ДЪРЖАВНАТА  И  МЕСТНАТА АДМИНИСТРАЦИИ С ВОЕННАТА БАЗА, РАЗПОЛОЖЕНА  НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ. ИКОНОМИЧЕСКИ,  ПОЛИТИЧЕСКИ, ЕКОЛОГИЧНИ  И  ПРАВНИ  АСПЕКТИ    

 

Място и време на пронеждане: гр. Ню Йорк,  гр. Вашингтон  и  гр.Тампа, Флорида, САЩ
17  април - 30  април 2017 г. 

Организатор: АТЛАНТИЧЕСКИЯТ   КЛУБ   В   БЪЛГАРИЯ
Директор на проекта:  д-р  СОЛОМОН  ПАСИ  - ОСНОВАТЕЛ  и  ПРЕЗИДЕНТ на  АТЛАНТИЧЕСКИЯT   КЛУБ  В  БЪЛГАРИЯ

Ниво на участниците:            
• Областни управители и техните заместници,  кметове и техните заместници, председатели и членове на общински  съвети, членове  на  управителни органи на дружества от системата  на  местното  самоуправление. •  Бизнесмени, ръководители и представители  на дружества със значим принос  в  икономиката и инфраструктурата на съответната община..


 АНОТАЦИЯ:

Цел на обучителният семинар е чрез лекции, беседи, срещи в учреждения, фирми,  военни бази и други обекти участниците да се запознаят с опита там, да разширят познанията си, да увеличат продуктивността си в ежедневната си дейност и да генерират ефективни виждания, които биха могли да се реализират в полза на обществото в сегашните трудни условия.

Семинарът се организира за двадесет и трети пореден път и е във връзка с 13-тата годишнина от успешното присъединяване на нашата страна към структурите на НАТО и 11-тата годишнина от подписаното в края на м. април 2006г. в София Споразумение между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Реализирането на възможностите, произтичащи от това споразумение изисква нов тип взаимоотношения между държавната и местната администрации и разположената на територията на общината  военна база. За пример сме избрали една активно действаща военно-въздушна база – МаcDill AFB, намираща се в град Тампа, Флорида, където освен 6-то Въздушно Мобилно Съединение се помещават Централното командване на САЩ /United States Central Command/ и Командването на САЩ за специални операции /United States Special Operations Command/  и където в международния лагер понастоящем се намира българският старши национален представител -  офицер, координиращ мисията на нашите военни контингенти в  Афганистан и другите „горещи точки” на света, с когото ще се срещнем.

 

Като отправна точка за изясняване на взаимодействието на военната база с общината ще приведем пример с  разположената в района на град Тампа военно-въздушна база MacDill Air Force Base. При близо 15 000 военнослужещи и волнонаемни служители в базата с годишен бюджет по официални данни около 3 милиарда долара,  общият годишен ефект за икономиката на общината надхвърля 8 милиарда долара. Запознаването с американския опит би имало голямо значение за ефективното взаимодействие на общинската администрация с разположената на нейна територия военна база.

Академичната част на програмата е съобразена с нивото и интересите на участниците и е изчистена от излишното теоретизиране на проблемите. Има широки възможности за дискусии, разговори и обмяна на опит. Лекторите са специалисти с висока квалификация и широки контакти в своята област. Осигурен е превод.

 

Извън официалната част на посещението сме се постарали да предложим на участниците и наситена  информационна и културно-развлекателна програма. Включили сме почти всички интересни места в градовете, които посещаваме. Така смятаме, че участниците ще добият по-обхватна представа за Америка и за американския начин на живот и ще използват в своята област видяното и наученото. 

  


РАБОТНА  ПРОГРАМА НА ТЕМАТИЧНОТО  ПОСЕЩЕНИЕ

17  април     
Отпътуване от България и пристигане в Истанбул. Полет  TURKISH   AIRLINES TK - 1028 излита от София в 10.05 ч. и каца  в Истанбул в 11.25ч.
Полет  Истанбул - Ню Йорк. Полет TURKISH AIRLINES TK-001 излита от      Истанбул в 13.25ч. и каца в Ню Йорк /летище Кенеди - JFK/ в 17.45ч. Настаняване в хотел  GRAND HYATT в централната част на Манхатън.
Вечерна разходка: Таймс Скуеър, Пето авеню и Бродуей. Посещение  на  обсерваторията на 86-тия етаж  на небостъргача Емпайър Стейт Билдинг.

18  април     
Сутрин – Полудневен автобусен тур с екскурзовод из Ню Йорк.Разглеждане на Линкълн Център, новия Световен търговски  център,  Комплекса на Организацията на Обединените нации, Рокфелер център, Сентрал парк, Харлем и др.  Разглеждане на Бруклинския и Манхатанския мост. Посещение на “финансовата столица на света” - Уолстрийт и Нюйоркската фондова борса, Разходка с кораб до Острова на Свободата и Елис Айланд и разглеждане на Статуята на Свободата.
Вечер–отпътуване с автобус за Вашингтон (около 200 мили – 3,5 часа път). Настаняване в хотел  “SHERATON WASHINGTON NORTH”.

19  април      
Целодневна автобусна обиколка с екскурзовод на Вашингтон. Разглеждане на символите на столищата на САЩ – Капитолия, Белия Дом, Мемориалите Линкълн, Вашингтон и на загиналите във войните в Корея и Виетнам,  Музея на авиацията и космонавтиката и др.
Вечер–полет Вашингтон – Бъфало /Ниагара. SOUTHWEST  AIRLINES  полет № 238 (директен). Излита от Вашингтон  /летище Вашингтон -  Балтимор - BWI/  в 19.15 ч. и каца в Бъфало / Ниагара  в 20.20 ч.
Настаняване в хотел “ADAM’S  MARK”.

20  април      
Сутрин – Кратка автобусна обиколка на град Бъфало. Разглежданe на един от шедьоврите на американския архитект Франк Лойд Райт –  Прерийната къща в комплекса Дарвин Д. Мартин Хаус. Разглеждане на Ниагарския водопад.
След обяд–полет Бъфало–Орландо  SOUTHWEST AIRLINES 3566/3132 (през Вашингтон). Излита от Бъфало / Ниагара/ в 17.40ч. и каца  в Орландо в 22.50ч. Настаняване в хотел “RADISSON CELEBRATION ORLANDO.”

21  април     
Сутрин–отпътуване за гр.Тампа /около 80 мили – 1,5 часа път/.
Посещение на военно-въздушната база“MacDill AFB”, където е разположено Централ-ното командване на САЩ /United  States  Central Command - CENTCOM/  и Командването на САЩ за специални операции  /United States Special Operations Command/.  Разглеждане на базата и среща с българския офицер - старши национален представител  в международния лагер, координиращ действията на нашите военнин контингенти в  „горещите точки” на света.   
След обяд– разглеждане на град Сейнт Питърсбърг и курорта Клиъруотър  и посещение на най-големия в света музей на Салвадор Дали.

22 април       
Разглеждане на курорта  Дайтона бийч и автомобилната писта “DAYTONA  SPEEDWAY” и  космодрума “ДЖОН Ф. КЕНЕДИ  СПЕЙС  ЦЕНТЪР”,   Кейп  Каневерал, Флорида.

23 април         
Отпътуване от Орландо за Маями /около 200 мили – 3 часа път/. Посещение на световноизвестните курорти  Палм Бийч, Маями Бийч и Маями.
Вечер - Полет Маями –  Лас Вегас  SPIRIT AIRLINES -777.  Излита от  Маями  в 20.30ч. и каца в Лас Вегас в 22.43ч.  Полетът е директен и  продължава около 5 часа, а   часовата  разлика между Източното
Атлантическото/ и Западното /Тихоокеанското/  крайбрежие на САЩ е 3 часа. Настаняване в хотел “ЕXCALIBUR”  на “стрипа” на Лас Вегас.

24  април        
Сутрин -  Получаване  на вановете, кратка обиколка  на Лас Вегас.  Разглеждане на уникалното хидротехническо съоръжение–язовира “Хувър”, снабдяващ с вода и електроенергия щатите Невада, Калифорния и Аризона.
Язовирът е построен, като са насочени федерални инвестиции по време на Голямата депресия в началото на 30-те години и е христоматиен пример за  ангажиране в инфраструктурни  обекти на големи масиви от работна сила в  условията на голяма безработица.

25  април        
Сутрин – разглеждане на новостроящи се офисни, казино и жилищно-хотел-  ски комплекси, както и замразени заради икономическата криза             такива.
След обяд - Разглеждане на Червения каньон, посещение на шоутата
Изкуствения вулкан и Пиратската битка на Острова на съкровищата.

26  април     
Свободен ден. Възможност за хеликоптерна (или с автомобилите под наем)  екскурзия над Гранд кениън – щата Аризона

27  април      
Сутрин – Отпътуване с  ванове (или с автобус) през пустинята Мохаве за Сан Диего и Лос Анджелис  /около   300 мили – 5 часа път/. Разглеждане на Сан Диего  и известния остров Коронадо. Вечеря в историческата стара  част на Сан Диего. Отпътуване за Лос Андджелис /около 100 мили – 1,5 часа път/ . Настаняване в хотел “SHERATON GATEWAY”.

28  април        
Сутрин - обиколка  на Лос Aнджелис - разглеждане на Санта Моника, Малибу, Холивуд, Бевърли хилс, Родео драйв, Китайския театър  и Алеята на славата . Обяд в автентичен мексикански ресторант в

старата част на Лос Анджелис. След обяд -отпътуване за Сан Франциско /около 320 мили - около 5 часа/.
Нощувка в хотел HYATT PLACE DUBLIN/PLEASANTON в близост до Сан  Франсиско.

29  април        
Сутрин – разглеждане на забележителностите на Сан Франциско:    посещение на известния  остров-затвор  Алкатраз („Скалата”), моста  Голдън гейт,  разходка с прочутите трамваи.
Вечер –Полет Сан Франциско – Истанбул. Полет TURKISH AIRLINES  TK-80 излита от Сан Франциско в 18.10 ч. и каца в Истанбул в 17.05 ч. на   30  април        следващия ден, неделя,

30 април
Вечер - полет Истанбул – София. Полет TURKISH AIRLINES  TK – 1029. Излита  от Истанбул  в 19.10 ч. и  каца на летище София в 20.30 ч. 


 Допълнителна информация относно  условията за участие и цена може да получите от:
- г-жа Зорница Сотирова - 0888 603 724 -TBS consulting

Лица за контакти:
- г-жа Мария Сапунджиева - 02 8084 911 - Атлантическият клуб
- г-н Мирослав Атич -0887 563 947- МВнР